O V E R  H M R
Wat doet HMR ?

HMR verzorgt liturgische vieringen en geeft concerten in de Gertrudiskerk en met enige regelmaat elders. Op zon- en feestdagen zingt HMR in wisselende bezetting tijdens de liturgische vieringen. Het Gemengd Koor, dat ongeveer uit 32 leden bestaat, zingt meest Latijnse en Nederlandse gezangen; het repertoire van de Capella Feminarum bestaat uitsluitend uit respectievelijk meerstemmige en éénstemmige nieuwe Nederlandstalige kerkmuziek, terwijl de Schola Cantorum met aloude gregoriaanse gezangen de dienst verzorgt. Met Kerstmis, Pasen, Pinksteren en bij andere bijzondere vieringen ondersteunt het orkest het koor.

De Kerst- en Paasdiensten trekken bezoekers uit de gehele regio. Met Pasen worden grote monumenten uit de kerkmuziek ten gehore gebracht. Van Joseph Haydn klonken z’n grootste missen (Nelsonmesse, Paukenmesse, Theresiamesse en Mariazellermesse), maar ook miscomposities van Schubert (in Bes en Es) en Mozart (Krönungsmesse) zijn uitgevoerd.

HMR in verschillende bezettingen:

Het Gemengd koor:

Zingt tijdens grote vieringen en feestdagen. In deze bezetting doen dan vrijwel alle zangers en instrumentalisten mee. Het Gemengd Koor zingt ook regelmatig op zondag tijdens diensten.

De Schola Cantorum:

Is een klein mannenkoor dat gregoriaanse muziek zingt tijdens diensten.

De Capella Feminarum:

Is een klein vrouwenkoor dat hedendaagse éénstemmige Nederlandstalige muziek zingt tijdens diensten.

Het Projectkoor:

Bestaat uit een selectie van zangers uit het Gemengd Koor, aangevuld met extra (professionele) zangers van buiten HMR. Dit koor geeft (met orkest en solisten) concerten op projectbasis.

Het Instrumentaal Koor:

Begeleidt in de regel de feestelijk verzorgde diensten en concerten. Het bestaat uit strijkers met basso continuo.

© achtergrond foto's:  Allerzielen 2019 ( (foto: Toine Asselbergs)

Zicht op de Sint-Gertrudiskerk

Diverse muziekrepertoire HMR

LINKS

Gertrudis Cultuurstichting

Lievevrouweparochie

Visit Brabant

Maria Ommegang

Stichting Bezichtiging Monumenten

Protestantse Gemeente

Geschiedkundige Kring